Monday, July 20, 2015

Jantung


1)Makna
Jantung atau dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai heart (Latincor) merupakan organ berongga yang berfungsi mengepamdarah melalui saluran darah dengan denyutan yang sekata yang berulang-ulang. Istilah kardium bermaksud berkaitan dengan jantung, berasal dari perkataan Greek kardia untuk "jantung".
                                              Humhrt2.jpg
                                                               Jantung
2)Struktur
Dalam tubuh manusia, jantung terletak sebelah kiri sedikit dari tengah dada, dan di belakang tulang dada (sternum). Ia diselaputi oleh kantung yang dikenali sebagai perikardium dan dikelilingi oleh peparu. Secara purata, jantung orang dewasa mempunyai berat sekitar 300-350 g. Ia terdiri dari empat ruang, dua atrium di atas dan dua ventrikel di bawah.
Dinding otot yang tebal (septum) membahagikan atrium dan ventrikel kanan dari atrium dan ventrikel kiri. Ia memisahkan darahberoksigen dan terdeoksigen dari bercampur. Injap antara atrium dan ventrikel hanya membenarkan aliran darah secara satu hala dari atrium ke ventrikel.
Ventrikel adalah bahagian jantung yang mengepam darah ke seluruh tubuh termasuk paru-paru. Dinding ventrikel adalah lebih tebal berbanding atrium, dan pengecutan dinding ventrikel adalah lebih penting bagi memastikan darah mengalir.
Darah terdeoksigen dari tubuh memasuki atrium kanan melalui 2 salur, vena kava superior (superior vena cava) dan vena kava inferior (inferior vena cava). Darah kemudian mengalir ke ventrikel kanan. Ventrikel kanan mengepam darah terdeoksigen ini ke peparu melalui arteri pulmonari. Selepas darah kehilangan karbon dioksida dan menyerap oksigen dari peparu, ia mengalir melalui vena pulmonari ke atrium kiri. Dari atrium kiri, darah beroksigen dipam ke ventrikel kiri. Ventrikel kiri merupakan pam utama yang membekalkan darah melalui aorta ke seluruh tubuh kecuali peparu.
Ventrikel kiri adalah lebih tebal berbanding kanan. Ini disebabkan oleh keperluan untuk mengenakan tekanan yang tinggi bagi mengatasi rintangan yang dikenakan oleh tubuh. Ventrikel kanan hanya perlu mengepam darah ke peparu, jadi ia tidak memerlukan otot dinding yang kuat. Ini juga diperlukan kerana dua sebab lain: 1) kapilari peparu adalah lemah; tekanan tinggi akan merosakkan kapilari tersebut dan 2) aliran darah yang perlahan adalah diperlukan bagi memberi masa untuk pertukaran gas antara darah dan peparu.
Dinding jantung terdiri daripada tiga lapisan. Lapisan terluar dikenali sebagai perikardium (pericardium), lapisan tengah dipanggilmyokardium (myocardium), dan lapisan terdalam dipanggil endokardium (endocardium). Perikardium boleh dibahagikan lagi kepada dua lapisan iaitu fibrous pericardium (luar) dan serous pericardium (dalam). Myokardium adalah lapisan yang paling tebal dan terdiri daripada otot jantung. Ia membentuk majoriti keseluruhan dinding jantung. Endokardium merupakan lapisan terdalam yang terdiri daripada sel epitelium leper dan tisu penyambung.
Bekalan darah yang banyak diperlukan untuk membekalkan nutrien, terutama oksigen, kepada jantung. Darah ini dibekalkan oleharteri koronari kiri dan kanan, yang bercabang keluar dari aorta. Bekalan darah kepada jantung dipanggil kitaran darah koronari.
3)Kitar Kordiak
Setiap degupan jantung melibatkan turutan yang dikenali sebagai "kitar kardiak". Ia terbahagi kepada tiga bahagian: "sistol atrium" (atrial systole), "sistol ventrikel" (ventricular systole) dan "diastol kardiak sepenuhnya" (complete cardiac diastole). Sistol atrium adalah pengecutan kedua-dua atrium, sistol ventrikel adalah pengecutan kedua-dua ventrikel, manakala diastol kardiak pula merupakan pengenduran keseluruhan otot-otot jantung.
Apabila sistol atrium berlaku, injap atrioventrikular (atrioventricular valves) akan terbuka. Darah dipam masuk ke dalam ventrikel. Apabila sistol atrium berakhir, sistol ventrikel pula bermula. Tekanan tinggi dalam ventrikel menyebabkan injap atrioventrikular tertutup, dan injap sabit (semilunar valves) terbuka. Ini menyebabkan darah hanya dipam ke dalam aorta dan arteri pulmonari tetapi tidak ke dalam atrium.
Diastol kardiak berlaku setelah darah dipam keluar dari jantung. Pada masa ini, darah di dalam aorta akan mengalir balik ke dalam jantung, tetapi ini tidak berlaku kerana penutupan injap sabit.
Bunyi jantung yang kita dengari adalah disebabkan oleh penutupan injap atrioventrikular (bunyi pertama - Lubb) dan penutupan injap sabit (bunyi kedua - Dupp).

4)Penyakit Berkaitan Jantung
Bidang kajian mengenai jantung dikenali sebagai kardiologi. Penyakit penting bagi jantung termasuk:
  • Penyakit jantung koronari merupakan kekurangan bekalan oksigen kepada otot jantung Ia menyebabkan sakit dada teruk dan ketidak selesaan yang dikenali sebagai angina.
  • Myocardial infarction atau umumnya dikenali sebagai sakit jantung berlaku disebabkan kematian sel jantung akibat kitaran darah kepada jantung terganggu. Penyakit jantung koronari yang berterusan akan menyebabkan sakit jantung.
  • Congestive heart failure atau kegagalan jantung adalah kehilangan daya pam jantung.
  • Endokarditismyokarditis dan perikarditis adalah keradangan jantung.
  • Arrhythmia kardiak (cardiac arrhythmia) adalah ketidaktentuan degupan jantung.
Sekiranya arteri koronari tersumbat, tempat masalah boleh dipintas dengan pembedahan pintas arteri koronari (coronary artery bypass surgery) atau ia boleh diluaskan melalui kaedah angioplasty.
Beta blocker adalah dadah yang merendahkan kadar degupan jantung dan tekanan darah dan mengurangkan keperluan jantung untuk oksigen. Nitroglycerin dan bahan lain yang membekalkan nitrik oksida (NO) digunakan untuk merawat sakit jantung kerana ia menyebabkan pengembangan arteri koronari.
Perentak jantung buatan (artificial pacemaker) diimplan ke dalam jantung pesakit yang mengidap arrhythmia.
Pemindahan jantung dilakukan terhadap pesakit yang mengidap penyakit jantung koronari atau kegagalan jantung tahap akhir.

Friday, July 3, 2015

Makanan Diet Seimbang

Pola makan seorang atlet tidak hanya berfungsi untuk menjaga kesihatan tetapi juga untuk mendukung performasi ketika bersukan, membantu proses pemulihan setelah berlatih, dan boleh menentukan gagal atau suksesnya suatu lomba. Berikut adalah beberapa contoh makanan dengan nutrisi yang diperlukan atlet.

Pasta gandum utuh
Pasta gandum utuh
1. Pasta dan Roti Gandum UtuhBaik Untuk Atlet Kerana: Atlet memerlukan banyak karbohidrat kompleks sebagai bahan bakar aktifitas. Roti dan pasta merupakan pilihan yang bagus namun tidak semua jenis memberikan gizi yang sama. Gandum utuh adalah biji-bijian yang melalui proses minimum sehingga nutrisi dan serat alami yang terkandung di dalamnya cenderung utuh dan tidak terbuang dalam metode penggilingan. Jika dibandingkan dengan roti atau pasta putih, roti dan pasta gandum utuh mengandung lebih banyak gizi dan kandungan seratnya yang tinggi membantu merasa kenyang  lebih lama. Masukan Dalam  Pola Makan: Siapkan  persediaan roti, pasta, sereal, beras merah/coklat.


Telur
Telur
2. Telur Baik Untuk Atlte Kerana: Satu butir telur memenuhi 10% keperluan protein harian. Asid amino yang terkandung dalam telur juga membantu proses pemulihan otot. Selain itu telur memberikan 30% keperluan harian vitamin K yang penting untuk kesihatan tulang. Masukan Dalam  Pola Makan: Telur rebus, telur orak-arik, telur dadar, telur goreng, ada begitu banyak cara menyiapkan telur. Telur boleh dimakan bila-bila saja sepanjang hari, baik ketika sarapan, makan siang maupun makan malam.


Kacang-kacangan
Kekacang-
3. Kekacang Baik Untuk Atlet Karena: Kekacang yang telah dimasak dan dikeringkan seperti kacang jogo, lentil, garbanzo dan kapri kaya akan protein dan serat, merupakan sumber zat besi dan rendah lemak.Masukan Dalam  Pola Makan: Kacang-kacangan merupakan bahan yang tepat untuk sup dan semur. Nasi merah dan lauk kacang-kacangan adalah contoh menu sederhana yang kaya karbohidrat dan  protein.


Salmon
Salmon
4. Salmon Baik Untuk Atlet Kerana: Ikan salmon mengandung protein tinggi dan salah satu sumber terbaik untuk lemak omega-3 yang penting untuk perkembangan dan fungsi otak. Omega-3 juga membantu mencegah penyakit jantung dan darah tinggi. Salmon memiliki kandungan tinggi protein, vitamin A, B, dan D, serta berbagai mineral yang penting untuk tubuh. Masukan Dalam  Pola Makan: Salmon merupakan daging ikan yang mudah diolah – cukup bumbui dengan daun rempah-rempah dan dipanggang, dibakar, atau direbus. Bahkan salmon siap saji dalam kaleng bisa digunakan dalam salad, roti lapis, dan sup.


Ubi manis
Ubi manis
5. Ubi Manis Baik Untuk Atlet Kerana: Ubi manis mengandung karbohidrat kompleks, vitamin A, vitamin C, anti oksidan, potasium, dan zat besi.Masukan Dalam  Pola Makan: Sesuai namanya, ubi manis memiliki rasa manis sehingga tidak memerlukan banyak bahan untuk memberikan rasa enak. Ubi manis bisa dipanggang dalam microwave dengan sedikit margarin atau mentega dan siap dimakan. Atau mereka juga dipotong kecil-kecil dan dipanggang seperti kentang goreng.


Yogurt rendah lemak
Yogurt rendah lemak
6. Yogurt Rendah Lemak Baik Untuk Atlet Kerana: Yogurt rendah lemak merupakan sumber protein, karbohidrat kompleks, serta kalsium yang penting bagi pelari terutama mereka yang beresiko mengalami fraktur stres. Masukan Dalam  Pola Makan: Konsumsi satu paket kecil yogurt rendah lemak sebagai camilan sebelum makan siang atau sebelum makan malam. Smoothies juga merupakan camilan sehat di sela waktu makan atau sebagai sarapan: campur dan haluskan yogurt, es batu, buah-buahan favoritmu atau bahkan sayuran.


Pisang
Pisang
7. Pisang Baik Untuk Atlet Kerana: Sumber karbohidrat dan potasium yang diperlukan  pelari untuk menggantikan kandungan yang hilang melalui tenaga. Potasium juga membantu mengatur kontraksi otot dan mencegah crame. Pisang merupakan makanan yang aman diperlukan sebelum berlari kerana sangat jarang menimbulkan masalah pencernaan. Masukan Dalam  Pola Makan: Pisasng mudah dikonsumsi sebagai camilan atau sebagai bahagian dari menu makan. Tambahkan pisang ke dalam sereal atau smoothie.


Selai kacang
Selai kacang
8. Selai Kacang Baik Untuk Atlet Kerana: Selai kacang memiliki rasa dan efek yang mengenyangkan, berguna bagi pelari yang ingin menurunkan berat badan. Kandungan protein dan seratnya memberikan rasa kenyang tanpa menggemukan tubuh – kecuali anda mengkonsumsinya secara berlebihan setiap hari. Selai kacang juga merupakan sumber protein yang baik.Masukan Dalam  Pola Makan: Pilihlah selai kacang yang dibuat alami tanpa tambahan bahan-bahan kimia, rendah gula dan rendah garam atau sodium. Walaupun selai kacang tinggi lemak, lemak tersebut adalah jenis yang baik untuk tubuh dan rendah kolesterol. Selai kacang dengan roti gandum merupakan pilihan yang baik untuk menu sarapan.


Wortel
Wortel
9. Wortel Baik Untuk Atlet Kerana: Mengandung vitamin A yang mendukung sistem imun. Wortel memberikan kesan kenyang dan rendah kalori sehingga dapat menjadi camilan sehat untuk dimakan bila-bila saja sepanjang hari. Masukan Dalam  Pola Makan: Rebus wortel muda sebagai camilan sebelum makan malam bila anda sudah merasa lapar. Hal ini dapat mencegah anda makan berlebihan di saat makan malam.


Quinoa
Quinoa
10. Quinoa Baik Untuk Atlet Kerana: Bila bosan dengan pasta, quinoa dapat menjadi alternatif yang baik. Tinggi akan karbohidrat kompleks dan protein, 6 ons quinoa mengandung 132 kalori, 23 gram karbohidrat kompleks, 4 gram protein, dan 2 gram lemak tak tepu.Masukan Dalam  Pola Makan: Quinoa dimasak dan dikonsumsi sama seperti nasi. Pasangkan dengan ikan atau ayam, atau jadikan bagian dari salad.

Menu Makanan Sihat

Makanan untuk diet yang sihat bergizi dapat membantu Anda menurunkan berat badan hingga bentuk tubuh menjadi ideal. Jenis makanan untuk diet yang cukup kalori sangat diperlukan agar boleh dibakar ketika latihan atau olahraga, rutin menjalankan pola diet seimbang ini akan efektif mengurangi jumlah lemak yang banyak menampakk pada beberapa bahagian tubuh anda, seperti perut, paha, lengan atas, dan betis.Diet boleh dikatakan sebagai keperluan sebahagian orang yang bermasalah dengan kegemukan. Tidak ada keinginan lain jika penampilan kurang memuaskan akibat perut yang buncit. Hal yang selalu difikirkan adalah bagaimana cara menurunkan berat badan berlebih yang saya miliki, mungkin Anda termasuk salah satunya.

Contoh menu makanan seimbang:

Makan pagi (Breakfast)

Nasi lemak bersambal (sepinggan)                    = 400 kalori

Karipap (2 biji)                                                      = 260 kalori 

Secawan teh                                                           =  30 kalori

Makan tengahari (Lunch)


Nasi putih (satu setengah cawan)                         = 260 kalori

Ikan kembong goreng (seekor)                             = 140 kalori

Sambal udang (setengah cawan)                           = 70 kalori

Sayur kobis hancur (satu tub)                               = 75 kalori  

Pisang emas (2 biji)                                                 = 76 kalor

iMinuman kotak 250g                                              = 105 kal 

Minum petang (Tea Break)


Bubur kacang (semangkuk)                                   = 100 kalori

Secawan teh                                                             =  30 kalori 

Makan malam (Dinner)


Nasi putih (satu setengah cawan)                         = 260 kalori

Ayam kari berkuah (sepotong)                             = 250 kalori

Sambal sotong (setengah cawan)                          = 55 kalori

Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan)      = 40 kalori 

 Nenas (sepotong)                                                 = 59 kaloriAir kosong   

Minum malam (Supper)


Roti canai kosong tanpa kuah (2 keping)             = 400 kalori

Susu tepung tanpa lemak 1 sudu makan       = 25 kalor

iJUMLAH                                            = 2635 kalori